Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2013 09:46 - За Варна, пътят и морето
Автор: disagi Категория: Туризъм   
Прочетен: 1739 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.01.2013 09:50


Автор Георги Илиев

Интересно е да имаш възможността като страничен наблюдател да видиш метаморфозата на Варна, „морската столица на България", през различните сезони. Тя е спокойна и тиха през пролетта и постепенно се превръща в едно голямо „гъмжило" от коли, хора и глъчка през лятото.

Пътуването

Магистрала Тракия вече (към октомври 2012) достига до „Петолъчката". Така само за няколко месеца станах свидетел как пътуването ми от Пловдив до Варна се скъси с един час. А когато и останалите 30 км от магистралата бъдат довършени, пътуването ще бъде още по-бързо. Някои биха казали и „по-скучно". На пръв поглед наистина е така. След отбивката за Първомай (на 40 км от Пловдив) следват 150 км шофиране по магистрала, където няма дори и една бензиностанция. А в отсечката между Стара Загора и Петолъчката все още няма дори и един билборд. Но така човек може да остане наистина сам със себе си и докато колата се носи със „100 километра в час.." (или малко повече) можеш да се отдадеш на любимата си музика или просто да се наслаждаваш на красотата на България. А че България е една от най-красивите страни в света може да отрича само някой, който не е пътувал достатъчно или страда от липса на самоуважение. Нашата родина е живописна по всяко време на годината. Пролетните пейзажи на цъфнали полета с алени макове и омайна лавандула са също толкова красиви, колкото и гледката на вълните буйна ръж и усмихнат слънчоглед през лятото. А по-късно, когато достигнете до планинската красота в Обзорския проход, наистина ви се струва, че пътуването си заслужава, дори и ако да не е точно за почивка.

Но пътят до Варна с различен тип транспорт предлага различни преживявания. В момента Пловдив-Варна с кола, и със спокойно каране, се взима за около 5 часа. По разписание с автобус е 6 часа 30-40 мин, като толкова е и с влак. Цената на билет отиване и връщане в първа класа е почти наполовина, отколкото би ви струвало да пътувате с кола. Умората (може би...) е по-малка, имаш времето да изгледаш няколко филма или да почетеш книга. Но малко гледки са по-грозни от гарите, запустелите кантони и предприятия с изпочупени прозорци, покрай които минава жп-линията. А една случка през април разреши дилемата ми дали пътувам с влак или кола (освен през зимата...)

Имах билет за първа класа отиване и връщане, но предния ден, на слизане във Варна, бях забравил да потвърдя запазеното си място. Всъщност въобще не знаех, че след като имаш купен билет, за първа класа, трябва и допълнително да си запазваш място. Затова на другата сутрин останах неприятно изненадан, когато жената зад гишето ми заяви:

-      Места няма.

-      ??? Но аз имам билет.

-      Да, но места няма. Мога да Ви го заверя за правостоящ.

-      ??! Добре, заверявайте...

Реших да пробвам как е да пътуваш „правостоящ в първа класа". Влакът наистина беше препълнен, заради предстоящите Великденски празници, а също така препълнена беше и първа класа (която всъщност представляваше две купета от вагон с общ салон). Атмосферата беше така нажежена, че кавга избухваше при най-малкия повод, а горкият кондуктор, като представител на БДЖ, понасяше цялата негативна енергия и коментари, която пътниците изпращаха, с право, до всичките му висшестоящи. Но всички се смяха от сърце, когато си показах билета за правостоящ в първа класа. За щастие, след известно време успях да седна, но оттогава вярата ми в железопътния транспорт си остана сериозно разклатена.

Забележителностите

Естествено, най-интересното във Варна са хубавите плажове. Централният плаж е предпочитан от мнозина заради лесния достъп - той е в самото начало на Морската градина. А вечер се превръща в място за купони, поради наличието на множество дискотеки и заведения.
image

Южният плаж е широк и удобен и има много приятни заведения. Тук е и
корабът-ресторант MrBaba.

image

Интересен е и плажът Рапонги, кръстен така на едноименното заведение. Тук може да се скриете на сянка сред уникална гора от изкуствени палми на самия плаж.

Но освен морски туризъм Варна предлага и възможности за културен туризъм и исторически туризъм. Римските терми на древния Одесос са в центъра на града. Изградени били по времето на император Антоний Пий през 2 век.

Един от символите на града е Катедралната църква „Св. Богородица", открита през 1886 г. Огромната църква се намира в самия център на града.

image

image

Във Варна има и множество музеи - Археологически, Природонаучен, Етнографски. Интересен е и Военноморският музей, където може да разгледате корабът „Дръзки", за който всички сме учили в часовете по история. Миноносецът „Дръзки" става известен през Балканската война с торпилирането на най-новият крайцер на Турция - „Хамидие", и така спомага за ускоряването на пълното поражение на турските сили в Черно море.

image

image

И все пак за децата вероятно най-интересни ще са Делфинариумът, Аквариумът или зоологическата градина. Или просто разходка по алеите на огромната Морска градина.

image

image

image

image
 

Варна предлага огромен избор от възможности за нощувка. Хотели във Варна има за всеки вкус и джоб, както 5-звездни, така и приятни семейни 2-звездни хотелчета. А понякога те са дори за предпочитане пред големия хотел, заради персоналното внимание към гостите си. Добра идея е все пак да направите интернет проучване и да запазите хотел предварително. Има множество големи уебсайтове, където може да сравнявате цени и да намерите най-добрата оферта, например Trivago. Именно така аз намерих своя предпочитан хотел в „Гръцката" махала на Варна, само на метри от плажа и същевремнно на тиха и спокойна уличка. Може би тук е моментът да споменем, че във Варна все още няма „синя" зона. Ако намерите място (а извън активния сезон това не е особено трудно) може да паркирате в самия център на града.

А ако не намерите - не губете време, а просто паркирайте на паркинг и се наслаждавайте на посещението си във Варна!

(окт. 2012)

Още пътеписи може да прочетете и в Дисаги (www.disagi.com).

 




Гласувай:
3




Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: disagi
Категория: Туризъм
Прочетен: 9488
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930